zoomtext

ORGELS

De drie kerkgebouwen van de Protestantse Gemeente Monnickendam beschikken over de volgende orgels:

Grote Kerk:

- Het grote Gerstenhauer-orgel
In 1778-780 gebouwd door Johann Michael Gerstenhauer en Jan Gottfried Richter met gebruikmaking van materialen uit oudere instrumenten waaronder ca. 400 pijpen van begin 16e eeuw. Het orgel bestaat uit Hoofdwerk, Bovenwerk en Vrij Pedaal, totaal 36 registers.
In 2011 werd een uitgebreide restauratie door de firma Reil te Heerde afgerond. Het monumentale orgel is deel van het rijksmonument Grote Kerk.
Het orgel beschikt over een unieke in gotische vormen vervaardigde orgelkas (ook 1780).

- Het ‘Schotse’ koororgel
Begin 19e eeuw waarschijnlijk gebouwd door de Schotse orgelbouwer James Bruce. Stond op diverse locaties in Schotland. In 2000 in de Grote Kerk van Monnickendam geplaatst. Great Organ & Swell Organ, totaal 11 registers.

- Het kistorgel
In 1976 gebouwd door de firma Blank ter nagedachtenis van dichter Muus Jacobse en aanvankelijk geplaatst in de Martinikerk te Groningen. In 1985 in de Grote Kerk van Monnickendam geplaatst. Manuaal met 4 registers.

Lutherse Kerk:

- Orgel in 1782 opgeleverd door Johann Michael Gerstenhauer. Manuaal en aangehangen pedaal, totaal 10 registers. In 1981 reconstructie na eerdere wijzigingen. In 2017 groot onderhoud uitgevoerd.
Het orgel is deel van het rijksmonument Lutherse Kerk.

Opstandingskerk:

-  Orgel in 1914 door de firma Standaart gebouwd voor de voormalige Gereformeerde Kerk in de Schoolstraat te Monnickendam. In 1966 geplaatst in de Opstandingskerk. In 1990 verbouwd en nieuw front (naar Standaart-orgel v.m. Gereformeerde Kerk Gorinchem). Manuaal met 9 registers en één transmissie naar het pedaal.

Wim Dijkstra

Wim Dijkstra is als organist aan de Protestantse Gemeente Monnickendam verbonden en alszodanig is hij de vaste bespeler van het monumentale Gerstenhauer-orgel (1780) van de Grote Kerk. Als professioneel musicus heeft Wim Dijkstra een uitgebreide concertpraktijk als organist, begeleider en continuospeler. Hij is oprichter en muzikaal leider van het Nicolaas Consort. Ook is hij dirigent van Opera Festa.
Naast zijn werkzaamheden als organist in Monnickendam is hij de leider van de Cantorij PGM.
Wim Dijkstra is de initiator van de concertserie ‘Bach in Monnickendam’ waarbij het Nicolaas Consort en kamerkoor PA’dam in zo’n vijf concerten per seizoen in de Grote Kerk op de zondagmiddag concerteren.
De mogelijkheid bestaat orgel- of pianolessen te ontvangen van Wim Dijkstra. Voor meer informatie en contact zie de website: www.wimdijkstra.nl

Like & deel:

icon

Foto albums

Jaarthema

Jaarthema 2019-2020: In gesprek met Guido

Tien avonddiensten rondom het thema: De Nederlandse Geloofsbelijdenis. Vijf van deze diensten hebben de vorm van een leerdienst, met sobere liturgie en uitvoerige preek, de andere hebben de vorm van diensten van Lofprijzing en Gebed met uitbundige zangen, begeleid door de LPG-band en nieuwere vormen van gebed, stilte en ritueel.

© 2019 Kerkplein Monnickendam | Admin | Contact webmaster
Site by: Webhype