Collectedoel 28 juli - 3 augustus

WWW Project ELIM
Stichting Elim.  Wie zijn wij?
Stichting Elim is op 3 december 1993 opgericht met het doel: Het bouwen en in stand houden van voorzieningen ten behoeve van het Kinderhuis Elim en alle aanverwante projecten welke ten goede komen aan de weeskinderen.
Doelgroep en de hulpvraag
Elim richt zich voornamelijk op kinderen die al heel jong hun ouders moeten missen. Ook zijn er zwerfkinderen waarvan de ouders niet voor hen kunnen zorgen. De kinderen in kinderhuis Elim weten dikwijls niet wanneer zij geboren zijn. De meeste kinderen hebben traumatische ervaringen achter de rug. Helaas zijn de kinderen al rond de tien jaar als blijkt dat het heel slecht gaat met ze. Daarom is nog steeds de zorg en aandacht voor huisvesting, scholing, voeding, kleding en medische zorg voor die kinderen hard nodig. en de medewerkers van Stichting Elim willen de negatieve spiraal doorbreken en kinderen kans geven op een beter bestaan.
Het kinderhuis
In het Kinderhuis Elim worden de kinderen in gezinsverband liefdevol opgenomen en opgevoed. Het doel is de kinderen een echt thuis te geven. is vanaf 2004 in gebruik. Het kinderhuis biedt plaats aan maximaal 50 kinderen. Op dit moment (2023) wonen er 50 kinderen (18 jongens en 32 meisjes) variërend in de leeftijd van 11 tot 18 jaar in het kinderhuis.
De school
Het onderwijs in Indonesië is als volgt georganiseerd; kleuterschool (2 jaar), lagere school (6 jaar) en een middenschool (3 jaar), vanaf de middenschool (SMP) kunnen leerlingen een keuze maken voor hoger beroepsonderwijs (SMA). De SMA is verdeeld in vele richtingen beroepsonderwijs. Onze kinderen volgen onderwijs tot en met SMP in het dorp. Omdat er geen hoger beroepsonderwijs gevolgd kon worden in de omgeving, was één van de wensen van Stichting Elim het bouwen van een school voor hoger beroepsonderwijs. In 2003 is begonnen met de renovatie van bestaande gebouwen voor een agrarische school in Anjungan. In 2004 konden daar de lessen beginnen
De opleiding duurt 3 jaar. Momenteel (2020) zijn er 114 leerlingen op school, waarvan 41 van het kinderhuis. De overige 73 leerlingen volgen de school vanuit de (verre) omgeving. Zij verblijven doordeweeks bij de school. In samenwerking met Wilde Ganzen is indertijd een actie opgezet voor een woonhuis voor deze leerlingen.
Organisatie en ethiek
In Indonesië is op 5 maart 1994 Yayasan Elim Kalimantan opgericht. Deze zusterorganisatie van Stichting Elim beheert de financiën en behartigt de belangen van Stichting Elim ter plaatse. Daarnaast leren de kinderen normen en waarden om in een goede sociale omgeving op te groeien. Samenleven in harmonie is een belangrijke leefregel. De leraren van de school worden betaald door Stichting Elim.

 
terug