Jaarthema: ga mee op trektocht!Als Protestantse Gemeente Monnickendam gaan wij dit jaar samen op trektocht. Met dit nieuw thema als gemeentetraject staan wij aan de start van een gezamenlijke trektocht.
Het is geen hardloopwedstrijd waarin je hard van stapel loopt of een race waarbij je de finish in zicht hebt. Wij gaan als gemeente op een trektocht, waarin wij regelmatig stilstaat, inzoomen met een vergrootglas, ontdekken, verwonderen verbinding maken met elkaar en inspiratie vinden.
De brief van Paulus aan de Efeziërs wordt onze gids voor onderweg. Als wij deze brief lezen dan begint Paulus met dankbaarheid. Hij is dankbaar voor wat hij ontvangt in God en voor wat hij ontvangt in de gemeente. Ik nodig u uit om zijn woorden als een uitdaging en een advies om onze trektocht te beginnen met ontvangen en verwonderen. (Efeze 1: 1-16) 
De komende periode ontvangt u hierover meer informatie via het kerkblad waarbij u wordt uitgenodigd om deel te nemen aan een gespreksgroep en/of wijkteamavond. Een warme en gezegende groet, ds. Alexander Noordijk & ds. Trinus Hibma

De Protestantse Gemeente Monnickendam

De Protestantse gemeente Monnickendam komt voort uit een fusie van de Hervormde Gemeente (bestaande sinds 1572), de Evangelisch-Lutherse Gemeente (sinds 1636) en de Gereformeerde Kerk (sinds 1889). De gemeente kenmerkt zich door een open, hartelijke en gastvrije sfeer, waar ruimte is voor iedereen, een ‘inclusieve’ gemeente, met respect voor elkaar. Met overtuiging wordt gebouwd aan gemeenschap met God, elkaar en de samenleving. De gemeente is pluriform in opvatting en beleving. Wat ons bindt is het verlangen om met elkaar ons geloof in de Ene God, de Heer van de kerk, Jezus Christus, gestalte te geven. Deze rode draad loopt door alle activiteiten van onze gemeente heen.

Als gemeente willen wij blijven inspireren en verbinden. Verbinden van mensen met elkaar en met de levende en liefhebbende God. Met de gemeente willen wij van betekenis zijn. Niet alleen voor de mensen die ons bezoeken tijdens de zondagse samenkomsten, maar ook voor mensen in Monnickendam en omgeving die God en onze kerk nog niet kennen. Mensen uit de buurt die geestelijke of maatschappelijke hulp nodig hebben. Voor hen staat onze deur ook altijd open. Wij bieden deze doelgroep pastorale en diaconale hulp. Op deze manier zijn wij van betekenis voor elkaar en voor de buurt. Zo verbinden wij ons aan anderen en inspireren wij elkaar. Dat is belangrijk voor een gemeente. Samen staan we sterk, samen beleven en vieren we ons geloof.