Werkgroep Waterland Werelddiaconaat

WWW-project 2023: Noah’s Ark Children’s Ministry Uganda

De Werkgroep Werelddiaconaat Waterland kiest elk jaar een project waarbij mensen uit de regio direct betrokken zijn. Dit jaar is het doel voorgedragen door de PG Zuiderwoude-Uitdam/Broek in Waterland. De gemeenten die meedoen zijn: Marken, Zunderdorp, Ransdorp-Holysloot, Durgerdam, Monnickendam en Zuiderwoude-Uitdam-Broek in Waterland.
Noah’s Ark Children’s Ministry Uganda is nu bijna 23 jaar geleden opgericht door Piet en Pita Buitendijk. Geraakt door de armoede en het grote aantal kinderen in nood besloten Piet en Pita in 2000 om zich vanuit hun huurhuis in Kampala toe te wijden aan de zorg voor kinderen die zijn verlaten, mishandeld, misbruikt of verweesd. Kinderen waarvan de familie niet getraceerd kon worden, werden door de politie van Kampala naar hen gebracht. In 2006 had het echtpaar al 47 kinderen opgevangen en verhuisden zij en hun medewerkers naar het huidige, grote terrein even buiten de stad Mukono. Op dit terrein konden nog meer kinderen een plaatsje krijgen en was er ruimte voor het bouwen van scholen, een kliniek en nog veel meer. Sinds de oprichting heeft Noah’s Ark de levens van honderden kinderen die ongewenst of wees waren kunnen redden. Velen konden uiteindelijk teruggeplaatst worden bij familieleden en op dit moment vinden zo’n 200 kinderen een liefdevol thuis in het kinderhuis of in één van de Family Units. Meer dan 500 leerlingen en studenten krijgen onderwijs op de scholen en de kliniek biedt gesubsidieerde medische zorg aan duizenden patiënten per jaar.
Van Niemand tot Iemand. Omstandigheden leiden er soms toe dat iemand bestempeld wordt als een niemand:’ Je bent het niet waard om moeite of geld in te stoppen. Noah’s Ark ontfermt zich over deze ‘niemanden’ op mentaal, spiritueel, lichamelijk en educatief gebied. ‘New Horizon’ is een onderdeel van het project dat zich specifiek inzet voor goed onderwijs zodat de kinderen toekomstperspectief hebben. In Uganda is gratis onderwijs niet vanzelfsprekend zoals in Nederland. De benodigdheden voor een school waar kinderen goed onderwijs krijgen en verantwoord opgevoed worden zijn vaak niet voorhanden. Ouders moeten  bijbetalen en missen dat geld. Daardoor stromen kinderen niet door naar voortgezet onderwijs voor hun broodnodige verdere ontwikkeling. Financiële ondersteuning is hard nodig om de cirkel van armoede te doorbreken. New Horizon biedt onderwijs aan op eigen scholen, kleuterschool, basisschool en een school voor voortgezet- en beroepsonderwijs. Het Ugandese curriculum wordt gevolgd met extra aandacht voor les over de Bijbel, praktisch vaardigheden en sport en spel. Het gaat niet alleen om cijfers maar om de persoonlijke groei van ieder kind. Voor meer informatie: www.nacmu.nl/onderwijs

terug